De smaak van
geschiedenis

Het gebouw waarin de herenhuizen worden gerealiseerd, behoorde oorspronkelijk toe aan broodfabriek Lubro (een afkorting van ‘luxe brood- en banketbakkerij’). Een Utrechts icoon uit de jaren ’40 en een van de spelers in een deel van Utrecht dat door de eeuwen heen verschillende transities heeft gekend. Stuk voor stuk hoofdstukken in een rijke historie. Van voorstad naar buitenplaats, naar houthandel naar bakkerij. En nu in 2019 de transformatie in zes luxe herenhuizen. Modern en creatief, een zee van ruimte. Kortom, groots wonen in een gebouw met geschiedenis.

De Lubro-fabriek

In 1950 was de bouw klaar en werd de Lubro-fabriek officieel geopend. Het oorspronkelijke ontwerp kenmerkt zich door een strakke bakstenen voorgevel langs de Vecht met erachter een betonnen productiehal met die typische in het oog springende gebogen dakconstructie. De productiehal bestond oorspronkelijk uit twee verdiepingen en een kelder, en bood plek aan deegmachines, ovens en rijskasten. Op de begane grond werd het brood via transportbanden eerst naar de broodkarren en later naar de elektrokarren gebracht, om vervolgens de winkels in de stad van brood te voorzien.

De bakker op de hoek

Leuk om te weten is dat het standbeeld dat bij de opening naast het gebouw is geplaatst ‘De bakker op de hoek’ heet. Het beeld is al in 1944 aangeboden, maar werd door omstandigheden pas zes jaar later geplaatst. In de volksmond wordt het beeld ook wel het ‘Lubrobakkertje’ genoemd. Volgens de verhalen kreeg de beeldhouwer voor het maken van het beeld enkele weken brood. Niet vreemd, gezien de schaarste die de oorlog bracht.

Creëer uw eigen historie

Er zijn slechts zes unieke herenhuizen beschikbaar, mis niets en laat uw gegevens achter.

aanmelden
DOOR | ACCELERATING YOUR BUSINESS

DOOR | accelerating your business